زولبیا و بامیه
زولبیا وبامیه
زولبیا و بامیه یکی از شیرینی های اصیل و پر طرفدار ایرانی در ماه مبارک رمضان می باشد .از مواد اولیه این نوع شیرینی که امروزه از آن استفاده می کنند، می توان به روغن، آرد، شکر، تخم مرغ، ماست، آب، گلاب و زعفران اشاره کرد .
اگر در تهیه زولبیا و بامیه از مواد سالم مانند عسل، روغن کنجد، گلاب و زعفران، لبنیات پاستوریزه و تخم مرغ های سالم و بدون شکستگی استفاده شود، این ماده غذایی برای بدن بسیار مقوی و مفید است.
متاسفانه آن چیزی که هم اکنون در بازار عرضه می شود به دلیل عدم رعایت کامل موارد بهداشتی فوق و عدم تعادل در مصرف آن به هیچ وجه مورد تایید نمی باشد .
نکات بهداشتی درباره زولبیا و بامیه . زولبیا و بامیه باید عطر و طعم مناسب و رنگ روشن داشته و آثار ذرات سوخته شده روی آن ها نباشد، همچنین این نوع شیرینی جات نباید بیش از حد خمیر باشد و استفاده از هرگونه رنگ خوراکی به استثناء زعفران در تهیه آن ممنوع می باشد. .
سوختگی و تغییر رنگ قهوه ای زولبیا و بامیه نشان دهنده این است که آن را در روغن های سوخته و چند بار استفاده شده تهیه کرده اند که به دلیل وجود سم مهلک آکریلامید به شدت سرطان زا است.
توصیه می گردد از نگهداری طولانی مدت این محصول در منزل خودداری شود و این نوع شیرینی حتی المقدور به میزان کم و مصرف روزانه خریداری وحتمآ در یخچال یا محل خشک و خنک نگهداری شود و همچنین برای بسته بندی باید صرفآ از جعبه هایی که دارای پروانه ساخت و مشخصات بهداشتی است، استفاده شود . در خرید زولبیا و بامیه از مراکز تهیه و توزیع باید دقت نمود که از مراکز معتبر که شرایط بهداشتی را رعایت می کنند تهیه نمود و از خرید زولبیا
و بامیه از دستفروشان و دوره گردان و از محلها و افرادی که صلاحیت بهداشتی را ندارند اجتناب کرد، از دیگر نکاتی که در مورد استفاده و مصرف زولبیا و بامیه حائز اهمیت است اینکه مصرف این گونه محصولات برای افراد مبتلا به دیابت، چاقی و چربی خون بالا مضر بوده وباید تا حد ممکن از مصرف این نوع شیرینی پرهیز کرده و در صورت تمایل در حداقل مقدار ممکن مصرف کنند .
همچنین در وعده سحری از مصرف زولبیا و بامیه خودداری شود، زیرا به علت شیرینی بالای آن، قند خون را به سرعت افزایش داده و سپس ایجاد گرسنگی زودرس در ساعات ابتدایی روز می کند.
جهت اطلاع متصدیان مراکز تهیه وتوزیع :
براساس دستورالعمل اجرایی واحد بهداشت محیط : . فقط متصدیان قنادیها مجاز به تهیه زولبیا و بامیه در شرایط کاملآ بهداشتی می باشند . فروش زولبیا وبامیه در خواربارفروشی ها و ساندویچی ها با رعایت اصول و ضوابط بهداشتی مجاز می باشد . اما کلیه متصدیانی که اقدام به فروش می نمایند می بایست روزانه فاکتور خرید از قنادیها اخذ نمایند و ارائه فاکتور خرید در هنگام بازرسی به بازرسین بهداشت الزامی است . بدیهی است زولبیا و بامیه های فاقد فاکتورخرید توسط بازرسین جمع آوری و با متصدی برخورد قانونی به عمل خواهد آمد